Τρία ντοκιμαντέρ της Small Planet προβάλλονται τον Απρίλιο σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Γερμανία
On Απρίλιος 13, 2016

AGORA - Poster
Στις 23 Απριλίου συμπληρώνονται 6 χρόνια από το δραματικό διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που από το ακριτικό νησί του Καστελόριζου, την πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, σήμανε και επισήμως την έναρξη μιας από τις πιο δύσκολες και τραγικές περιόδους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία αυτής της «μαύρης» επετείου, το AGORA, η πολυβραβευμένη ταινία για την ελληνική κρίση του Γιώργου Αυγερόπουλου (Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας Otto Brenner Γερμανία, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες και Βραβείο Καλύτερου Σχεδίου Ταινίας, Fipa Industry Γαλλία) προβάλλεται τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

ΤΟ AGORA ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ (22/4)

Το AGORA συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου που διοργανώνεται από τις 21 έως τις 24 Απριλίου στη καρδιά της Ιρλανδικής πρωτεύουσας. Έχει ως στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από μία σειρά ταινιών και εκδηλώσεων και την ανάδειξη των δεσμών μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τις τελευταίες ταινίες τόσο καταξιωμένων σκηνοθετών, όσο και ανερχόμενων δημιουργών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή παράγουν πολλές από τις πιο δυναμικές, καινοτόμες και προκλητικές ταινίες παγκοσμίως. Η προβολή του AGORA είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 18:00 στο Filmbase.

 

ΤΟ AGORA ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ WDR (27/4)

Την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 23:25 το AGORA θα προβληθεί από τη Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση WDR (δείτε λεπτομέρειες εδώ). Το WDR ένας από τους συμπαραγωγούς της ταινίας μετέδωσε για πρώτη φορά το AGORA τον Φεβρουάριο του 2015, φωτίζοντας με τον τρόπο αυτό άγνωστες στο γερμανικό κοινό πτυχές της ελληνικές κρίσης που δεν μεταδίδονται από τα mainstream media της χώρας. Η αντίδραση του γερμανικού κοινού στα social media ήταν εντυπωσιακή, Το Γερμανικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ Haus des Dokumentarfilms στη Στουτγκάρδη δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια διθυραμβική κριτική για το AGORA: «Είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς» σύμφωνα με τον Τόμας Σνάιντερ, ο οποίος εστιάζει στις ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Στη γερμανική ιστοσελίδα κριτικών απόψεων NachDenkSeiten, ο Ορλάντο Πασάιτ σχολίασε: «Καλό θα ήταν η κυβέρνησή μας να βρίσκει που και που το χρόνο να βλέπει ταινίες σαν αυτήν, για να μη χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα, για να θυμάται ότι στόχος των πολιτικών της είναι να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις και όχι να τις προκαλεί».

 

ΤΟ AGORA ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ (15/4)

Την Παρασκευή 15/4 στις 18:00, το AGORA προβάλλεται στα Apollon Cinemas στην Κόρινθο.

Στην προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας για την ελληνική κρίση θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης της Γιώργος Αυγερόπουλος , ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

H προβολή διοργανώνεται από το Homo Educandus Αγωγή και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΤΑ «ΌΤΑΝ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ» ΚΑΙ «ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (15/4 – Είσοδος Ελεύθερη)

«Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι «Ανάπτυξη»: Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που οργανώνει την Παρασκευή, 15/4 στις 18:00 στην Αποθήκη Δ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης η ομάδα Students for Sustainability, του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Environmental Management and Sustainability του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Κεντρικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή δύο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου από τη σειρά ‘Εξάντας’.

Το ντοκιμαντέρ «Όταν Βυθίζεται ο Κόσμος» (2010) πραγματεύεται το κρίσιμο θέμα των περιβαλλοντικών προσφύγων – πολυάριθμων ομάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτόν – και των εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων του φαινομένου αυτού στον πλανήτη και την ανθρωπότητα στο εγγύς μέλλον. Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» (2009) περιστρέφεται γύρω από το θεμελιώδες δικαίωμα στο φαγητό, εστιάζοντας στο παράδοξο της ύπαρξης επάρκειας φαγητού στον πλανήτη, αλλά τεραστίων ποσοστών υποσιτισμού και θανάτων από πείνα, ως συνέπεια της πρακτικής πολυεθνικών εταιριών που ελέγχουν το σπόρο και την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.