Οι Μούσες της Χουτσιτάν

Σκην: Γιώργος Αυγερόπουλος

Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός ανέθεσε στον Άγιο Βισέντε ένα δύσκολο καθήκον. Στην πλάτη του κουβαλούσε ένα σακίδιο γεμάτο με Μούσες και έπρεπε να αφήσει μία σε κάθε πόλη του βασιλείου των Ζαποτέκων.

Όταν όμως ο Άγιος έφτασε στη Χουσιτάν, παραπάτησε, σκόνταψε και όλες οι Μούσες που είχε στο τσουβάλι του, του έπεσαν εκεί. Από τότε η πόλη αυτή του Νοτιοανατολικού Μεξικού γνωρίζει μια απρόσμενη, όχι μόνο για το Μεξικό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σεξουαλική απελευθέρωση.

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που το επιθυμούν, κυκλοφορούν ντυμένοι γυναίκες, και ζουν μια ζωή μέσες-άκρες όμοια με αυτή των ετεροφυλόφιλων συμπολιτών τους. Στη Χουσιτάν οι Μούσες που κυκλοφορούν στο δρόμο όχι μόνο δεν κρύβουν, αλλά προβάλλουν με κάθε τρόπο την διαφορετικότητά τους. Κι οι συμπολίτες τους, απλά συνεχίζουν το δρόμο τους, χωρίς το θέαμα ενός άντρα που είναι ντυμένος, χτενισμένος και βαμμένος σαν γυναίκα να τους εντυπωσιάζει, να τους προκαλεί ή να τους κάνει να δυσφορούν. Οι ίδιοι(ες) λένε ότι ανήκουν στην κοινότητα των «ατρόμητων», «αυτών που δεν φοβούνται τον θάνατο» και κάθε χρόνο γιορτάζουν την επιθυμία τους και τη χαρά τους να είναι γυναίκες σε μια γιορτή στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η πόλη…

Δείτε την ταινία τώρα!

Επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και δείτε τώρα την ταινία σε Full HD από οποιαδήποτε συσκευή! Απολαύστε την ιδιωτική σας προβολή!

Αγγλικά

Ελληνικά

Αγοράστε το DVD

9,9911,04

Εκκαθάριση

Δημόσια Προβολή

Σας ενδιαφέρει να οργανώστε μια δημόσια προβολή της ταινίας; Στείλτε μας ένα e-mail με το αίτημα σας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Στείλτε μας e-mail

Εκπαιδευτική Χρήση

Σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος σας με την ταινία μας; Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε ένα πληροφορημένο κοινό!

Στείλτε μας e-mail



Info
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 72min
  • ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΛΩΣΣΕΣ: Αγγλικά | Ελληνικά
  • ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αγγλικά (72min) | Ελληνικά (72min)
  • ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2007
Βασικοί Συντελεστές
  • Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
  • Επιμέλεια, Συντονισμός Έρευνας: Αποστόλης Καπαρουδάκης
  • Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
  • Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Μια παραγωγή της Small Planet, για την ΕΡΤ ©2006-2007
Διακρίσεις & Βραβεία

Επίσημη Συμμετοχή
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου "El Ojo Cojo"
Μαδρίτη - Ισπανία
Οκτώβριος 2008

Επίσημη Συμμετοχή
HBO New York International Latino Film Festival
N.Y. - Η.Π.Α.
Ιούλιος 2008

Επίσημη Συμμετοχή
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Νon Βudget Κινηματογράφου
Γκιμπάρα - Κούβα
Απρίλιος 2008

Επίσημη Συμμετοχή
9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
Μάρτιος 2007

Σημειώσεις

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος Βισέντε Φερρέρ ήταν επιφορτισμένος από τον Θεό με μια δύσκολη αποστολή: Να τοποθετήσει σε κάθε πόλη του Μεξικού, τον άνδρα, την γυναίκα και τις Μούσες. Όταν όμως ο Άγιος έφτασε στη Χουτσιτάν, παραπάτησε, σκόνταψε και όλες οι Μούσες που είχε στον σάκο του, του έπεσαν εκεί. Από τότε, η πόλη αυτή του Νοτιοανατολικού Μεξικού γνωρίζει μια απρόσμενη, όχι μόνο για το Μεξικό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σεξουαλική απελευθέρωση. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που το επιθυμούν, ντύνονται με γυναικεία ρούχα, και ζουν μια ζωή μέσες-άκρες όμοια με αυτή των ετεροφυλόφιλων συμπολιτών τους.

Στη Χουτσιτάν, οι Μούσες που κυκλοφορούν στο δρόμο όχι μόνο δεν κρύβουν, αλλά προβάλλουν με κάθε τρόπο την διαφορετικότητά τους. Κι οι συμπολίτες τους, απλώς συνεχίζουν το δρόμο τους χωρίς το θέαμα ενός άντρα που είναι ντυμένος, χτενισμένος και βαμμένος γυναικεία να τους εντυπωσιάζει, να τους προκαλεί ή να τους κάνει να δυσφορούν. Οι ίδιες(οι) λένε ότι ανήκουν στην κοινότητα των «ατρόμητων», «αυτών που αναζητούν τον κίνδυνο» και κάθε χρόνο γιορτάζουν την επιθυμία τους και την χαρά τους να είναι γυναίκες σε μια γιορτή στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η πόλη…

«Στη Χουτσιτάν, οι Μούσες παρουσιάζονται έτσι όπως είναι, σαν Μούσες. Εδώ όλος ο κόσμος είναι όπως θέλει, είναι αποδεκτό. Εμείς, το λέμε ότι είμαστε Μούσες, ποιο είναι το πρόβλημα; Ο άνδρας είναι άνδρας, η γυναίκα είναι γυναίκα, η λεσβία είναι λεσβία και οι Μούσες είναι Μούσες. Υπάρχουμε! Γιατί να κρυφτούμε;»

Η Χουτσιτάν είναι μια πόλη 160.000 κατοίκων που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Μεξικό. Ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και κάθε είδους επιστήμονες και ερευνητές, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να λύσουν «το μυστήριο της κοινωνίας της Χουτσιτάν», της μητριαρχικής δομής της και της ελευθεριακής κουλτούρας της. Οι περισσότεροι κάτοικοί της, ανήκουν στη φυλή των Ζαποτέκων. Πρόκειται για ιθαγενείς με πλούσια ιστορία και πολιτισμό που μεσουράνησε μέχρι σχεδόν την εποχή όπου επέδραμαν στη χώρα οι Ισπανοί κονκισταδόρες. Οι Ζαποτέκοι δεν συνήθιζαν να προσδιορίζουν το φύλο των ανθρώπων με βάση τις βιολογικές διαφορές τους.

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα τα μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, δεν τα αποκαλούν «αγοράκι» ή «κοριτσάκι», αλλά «κρία», δηλαδή «πλάσμα», «ον», «ανατρεφόμενο». Και περιμένουν μέχρι το παιδί, μέσω της συμπεριφοράς του να υποδείξει σε ποιόν χώρο θα ανήκει. Τα παιδιά λοιπόν που μεγαλώνοντας δείχνουν ότι προτιμούν να είναι γυναίκες, δεν τα απορρίπτουν, απλά τα κατατάσσουν στον χώρο των Μουσών.

Στη Χουτσιτάν, οι μητριαρχικές δομές της κοινωνίας είναι ακόμη ισχυρές. Κι όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι αφού όλοι προέρχονται από μία Μάνα, όσο κι αν αυτό ακούγεται απλοϊκό στα «δυτικά αυτιά», κανένας, είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, είτε γκέι, είτε Μούσα, δεν λογαριάζεται ως κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους…

Ταυτόχρονα, οι καθολικοί επίσκοποι και εκφραστές της Θεολογίας της Απελευθέρωσης που πέρασαν από τη Χουτσιτάν, άφησαν το περιθώριο στους ιθαγενείς να διατηρήσουν τα στοιχεία της κουλτούρας τους. Η σύμπτυξη των στοιχείων του χριστιανισμού και των εθίμων των Ζαποτέκων, επέτρεψε με τη σειρά της την ύπαρξη μια οπτικής διαφορετικής από αυτήν της αυστηρής καταδίκης της ομοφυλοφιλίας ως μεγάλης αμαρτίας. Κι ο Πάδρε Πάντσο που λειτουργεί σήμερα στην εκκλησία της πόλης, προσφέρει πάντοτε με μεγάλη χαρά την θεία κοινωνία στις Μούσες.

«Tο να είσαι μια Mούσα, σημαίνει να είσαι ελεύθερος, να είσαι ελεύθερος από τα πάντα, να είσαι ο εαυτός σου… Σημαίνει να δουλεύεις για σένα και για τους άλλους, να βοηθάς, πάντα να βοηθάς. Λέει ο κόσμος «μακάρι να είχαμε μια Μούσα! Θα θέλαμε να είχαμε μια Mούσα για να μας βοηθάει»».

Στην κοινωνία της Χουτσιτάν, οι πολίτες δεν προτάσσουν ως υπέρτατο ιδανικό το χρήμα ή το κέρδος. Αντιθέτως, προτάσσουν την ανάγκη της κοινότητας να υπάρχει μέσα από την αλληλοεκτίμηση και την αλληλοβοήθεια. Και οι Μούσες αποτελούν κινητήρια δύναμη αυτής της κοινωνίας.

Εργάζονται σκληρά στηρίζοντας την οικογένειά τους και την κοινότητα. Όπως άλλωστε λένε και οι ίδιες «εδώ οι Μούσες δεν είναι συνώνυμο της πορνείας ή της ακολασίας, είναι συνώνυμο του κόσμου της δουλειάς, του μόχθου…».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αλλά και «ο γιορτινός τους χαρακτήρας» που κάνει τους συμπολίτες τους να τις εκτιμούν τόσο. Οι Μούσες είναι αυτές στις οποίες οι γυναίκες απευθύνονται ζητώντας στιλιστικές και ενδυματολογικές συμβουλές, συμβουλές για το μακιγιάζ, για το πως θα γίνουν όμορφες για τους άντρες. Οι Μούσες επίσης, είναι αυτές που αναλαμβάνουν τη διακόσμιση των χώρων που θα διεξαχθούν οι γιορτές της κοινότητας, αυτές που πρωτοστατούν στο κέφι και την διασκέδαση…

Στην πολύχρωμη Χουσιτάν, την πόλη που έγινε γνωστή από την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών της όταν την υιοθέτησε ως ένδυμά της η Φρίντα Κάλο, το όνειρο της ανεκτικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού έχει γίνει πραγματικότητα εδώ και χρόνια.

Χωρίς εξαγγελίες, χωρίς διακηρύξεις, χωρίς κοινωνικά κινήματα που χρειάστηκε να δώσουν πολυετείς, αιματηρούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, χωρίς συγκρούσεις και αψιμαχίες…

Ένα ντοκιμαντέρ για τη χαρά της ζωής και του έρωτα που επικράτησε αβίαστα… επειδή παραπάτησε ο Άγιος Βισέντε.

*Μούσες (Muxes), στη γλώσσα των Ζαποτέκων, λέγονται οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που ντύνονται γυναίκες ή όπως λένε οι ίδιες(οι), «οι γυναίκες που γεννήθηκαν κατά λάθος άνδρες».

Σχετικά με τον Σκηνοθέτη
Γιώργος Αυγερόπουλος
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος είναι Έλληνας δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Σεράγεβο, την Κροατία, το Κόσσοβο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας που μεταδιδόταν από την ελληνική τηλεόραση για 13 συναπτά έτη. Ντοκιμαντέρ της σειράς προβλήθηκαν από δεκάδες διεθνή δίκτυα και διακρίθηκαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ διαφόρων χωρών. Σήμερα ο Γιώργος Αυγερόπουλος συνεργάζεται κυρίως με δίκτυα του εξωτερικού. Συνολικά έχει υπογράψει περισσότερα από 100 κοινωνικοπολιτικά ντοκιμαντέρ, γυρισμένα σε περίπου 50 χώρες, και έχει τιμηθεί με δεκάδες διεθνή βραβεία και διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.